Skip to main content

Oh, crêpe !

Alweer een feest te vieren in Frankrijk. Op 2 februari, 40 dagen na kerst, vieren ze in Frankrijk het Fête de la Chandeleur. Alles draait dan om de pannenkoek oftewel de crêpe, inmiddels in Frankrijk gedoopt als het pannenkoekenfeest, c’est la fête!

Le Diamant Noir, de zwarte truffel

Bij menigeen spreekt de markt rondom het fenomeen truffel tot de verbeelding. De meeste mensen denken direct aan Italië, maar de belangrijkste truffelmarkt van Europa vindt plaats In Richerenches een klein dorpje in de Vaucluse in Zuid Frankrijk. De Vaucluse is in Frankrijk de grootste regio waar de zgn.Truffes du Perigord (Tuber Melanosporum) gevonden worden.

Kastanjes poffen

Bereiding:
– Kerf de bovenzijde kruislings in met een mesje.
– Pof ze boven een vuur zo dat de vlammen de kastanjes net niet raken.
– Als ze geblakerd zijn kan de dikke schil en het tweede dunne schilletje worden verwijderd en zijn ze klaar om te eten.

Kastanje soepje

Ingrediënten:
– 200 g vacuüm verpakte kastanjes, gepeld en gaar (kant en klaar te koop bij de supermarkt)
– 1 stengel bleekselderij +blad
– 1 sjalotje
– 150 ml volle room
– 500 ml kippenbouillon
– Peper, zout
– Boter

Kastanje, van de boom tot op het bord

Vroeger maakte mijn moeder met de Kerst altijd kastanje puree. Een specifieke smaak die mij als kind niet aantrok. Hierdoor associeerde ik overige kastanje gerechten onherroepelijk met de smaak van die puree. Totdat we in Frankrijk gingen wonen, en nog wel in de kastanje streek: daar leerde ik hoe lekker kastanje producten kunnen zijn. Een wereld ging voor mij open, wat een mogelijkheden en lekkernijen met de kastanje als ingrediënt.