Alweer een feest te vieren in Frankrijk. Op 2 februari, 40 dagen na kerst, vieren ze in Frankrijk het Fête de la Chandeleur. Alles draait dan om de pannenkoek oftewel de crêpe, inmiddels in Frankrijk gedoopt als het pannenkoekenfeest, c’est la fête!

De traditie van dit Fête de la Chandeleur is ontstaan in het jaar 472 waarin de Paus een religieus feest (het christelijke Maria Lichtmis) officieel maakte met georganiseerde processies met kaarsen. Chandeleur is de verwijzing naar de brandende kaarsen. De processie diende met gepaste concentratie te worden uitgevoerd, want iedere gelovige moest een brandende kaars naar de kerk brengen. Deze kaars mocht gedurende de tocht niet uitgaan want anders zou het kunnen zijn dat je in dat jaar zou komen te overlijden!

Maar hoe zit het dan met die crêpes? Traditioneel werden er op die dag haardkoeken gebakken en gegeten die langzaamaan veranderden naar wat we nu als pannenkoeken kennen. De vorm en de kleur worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. Men geloofde dan ook dat als men met Lichtmis pannenkoeken zou eten men een voorspoedig jaar zou hebben en de tarwe niet zou verbranden. In de loop van de tijd kwam daar nog een andere mythe bij namelijk die van de gouden munt. Men moest een crêpe in de lucht gooien met de rechterhand tijdens het bakken terwijl men in de linkerhand een gouden muntje had. Vervolgens werd dit muntje in de crêpe gerold en in een soort processie met de gehele familie naar de kamer gebracht waar deze bovenop de kast gelegd werd tot het feest het jaar daaropvolgend (hoe de crêpe er na een jaar uitzag is mij niet helemaal duidelijk). Het jaar daarop moest men dan het betreffende muntje aan de eerste de beste arme geven die voorbijkwam. Indien men dit alles deed op deze manier dan was de familie verzekerd van een jaar zonder geldzorgen! Zo is 2 februari door deze voorgeschiedenis onmiskenbaar verbonden aan de crêpe.

De crêpe die men tegenwoordig in Frankrijk kent is gemaakt van dun beslag, dunner dan de Nederlandse pannenkoek. Wie in Frankrijk op vakantie is geweest heeft ze vast wel gezien, de stalletjes waar je een warme crêpe kunt kopen. Meestal naar keuze: naturel, sucre, chocolat of met crème de marron (kastanje crème, zie mijn vorige blog). Keurig opgevouwen in een kartonnetje een lekkere snoeperij die men op straat eet.
Crêpes worden ook geserveerd in restaurants, vaak krijg je dan 2 dun gevouwen crêpes met garnituur naar keuze zoals ijs of vruchten. De luxe versie de Crêpe Suzette wordt geserveerd met geflambeerde Grand Marnier likeur en een bolletje ijs. Thuis worden de crêpes ook vaak gegeten als nagerecht met een bolletje ijs.

De commercie speelt hier natuurlijk gretig op in dus bij binnenkomst van de supermarkt struikel je dagen tevoren zowat over de potten Nutella, kastanje crème, Grand Marnier en ander lekkernijen om de crêpes, mee op te leuken en het een waar smulfestijn te laten worden. Een feest dat gevierd wordt met de familie, vrienden of kennissen. De crêpe-recepten komen in alle varianten tevoorschijn in de tijdschriften en zelfs in de krant. Voor diegene die het maar een gedoe vinden om zelf de gevierde crêpe te maken zijn er volop kant en klare crêpes te koop, die je alleen maar hoeft op te warmen en te versieren. Zo hoeft niemand deze dag zonder crêpe voorbij te laten gaan.

Wie na dit lezen ook zin heeft in een crêpe heb ik hier een paar recepten. Heerlijk op een koude wintermiddag of lekker als dessert na het eten. Smullen met het gezin. De Crêpe Suzette vind ikzelf heerlijk en feestelijk, maar een crêpe met ahornsiroop en blauwe bessen is ook een heerlijk snoeperij. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan kun je allerlei hartige of zoete vullingen bedenken en die verpakken in een crêpe.

Fête de la Chandeleur , oh, crêpe!

Bon Appetit!

 

RECEPTEN

Crêpes

Basisrecept voor ca. 15 Franse crêpes

Ingrediënten

  • 300 gr. bloem
  • 3 eieren
  • 3 el suiker
  • 2 el olie
  • 50 gr. Gesmolten boter
  • 60 cl. Melk
  • 5 cl. Rum of oranjebloesemwater

Bereiding

Doe de bloem in een kom en maak een klein putje. Voeg de eieren, suiker, olie en boter toe. Meng dit goed met een garde en voeg beetje bij beetje de melk toe. Parfumeer met rum of oranjebloesemwater. Verhit een beetje olie in een anti aanbakpan en bak de flensjes mooi goudbruin.

Doordat de olie door het beslag zit hoef je niet bij iedere crêpe olie toe te voegen.

 

MEER RECEPTEN